Blog

Év eleji palántázás – így készülj a tavaszra már januártól!

Kertészfutár
Év eleji palántázás – így készülj a tavaszra már januártól!

Ahogy az év első hónapjai beköszöntenek, a kertbarátok gondolatai máris a veteményes felé kalandoznak. A tél még tartja magát, de a palántanevelés időszaka már január–februárban elkezdődhet. Aki ilyenkor időben nekilát, az tavasszal erős, egészséges növényeket ültethet ki a kertbe.

Ebben a cikkben sorra vesszük, milyen zöldségeket érdemes ilyenkor vetni, milyen körülményeket igényelnek, és mire érdemes odafigyelni, ha szép, erős palántákat szeretnél.

Mikor kezdjük a palántázást?

A palántanevelés ideális kezdete a fajta és a lakóhely éghajlata szerint változik, de általánosságban elmondható:

  • Január vége – február: paprika, padlizsán, zeller
  • Február vége – március eleje: paradicsom, káposztafélék, karalábé
  • Március: uborka, tökfélék, cukkini, dinnye

A cél, hogy a palánták a kiültetés idejére (általában április vége–május eleje) már erősek, de ne túlnőttek legyenek.

Paradicsom – a palántázás királya

A paradicsom az egyik legnépszerűbb növény, de a melegigényes fajok közé tartozik.

  • Vetési idő: február vége – március eleje
  • Csírázási hőmérséklet: 22–25 °C
  • Fényigény: nagyon magas – ha kevés a természetes fény, érdemes LED növénylámpát használni
  • Tipp: ne siesd el a tűzdelést, várd meg, amíg a palántákon megjelenik az első valódi levélpár!

Paprika – lassú, de hálás

A paprika csírázása lassú folyamat, ezért már január végétől érdemes elvetni.

  • Csírázási hőmérséklet: 25–28 °C
  • Időtartam: 10–20 nap is lehet
  • Tipp: a palántaneveléshez használj melegítő szőnyeget vagy melegebb helyet, például ablakpárkányt a fűtőtest fölött.

Padlizsán – a trópusi vendég

A padlizsán a paprikához hasonlóan melegigényes, de kicsit gyorsabban csírázik.

  • Vetési idő: február eleje–közepe
  • Tipp: a padlizsánpalánták szeretik a párás, meleg környezetet, de kerüld a túlöntözést!

Káposztafélék és karalábé – a hűvös kedvelői

A korai káposzta, karalábé, brokkoli és karfiol már február végén vethetők.

  • Csírázási hőmérséklet: 15–18 °C
  • Tipp: nevelj palántát hűvösebb helyen, különben megnyúlnak a növények.

Ezeket a palántákat már március végén is ki lehet ültetni fólia alá vagy hidegágyba.

Uborka, cukkini és tökfélék – gyors növésűek

A melegigényes növények közül az uborka, a cukkini, a sütőtök és a dinnye csak március végén – április elején kerüljenek sorra, mert nagyon gyorsan nőnek.

  • Csírázási hőmérséklet: 22–28 °C
  • Palántanevelési idő: 3–4 hét
  • Tipp: mivel nem szeretik az átültetést, vessük őket tőzegcserépbe vagy lebomló pohárba, amit később egyben ültethetünk ki.

Egyéb vetnivalók

A tavasz közeledtével érdemes még előkészíteni a salátafélék, zeller, bazsalikom, vagy akár virágmagok (pl. bársonyvirág, petúnia, lobélia) vetését is. Ezek nemcsak a kertet, de a palántanevelő sarkot is színesebbé teszik.

Tippek a sikeres palántaneveléshezHasználj jó minőségű palántaföldet – laza, tápanyagdús keverék legyen.

  1. Biztosíts elegendő fényt – napi 12–14 óra ideális.
  2. Tartsd a földet nyirkosan, de ne vizesen.
  3. Légmozgás: szellőztess rendszeresen, hogy elkerüld a gombás betegségeket.
  4. Edzd a palántákat: mielőtt kiülteted, naponta pár órára szoktasd őket a kinti levegőhöz.

Az év eleji palántázás nemcsak hasznos, hanem lélekerősítő is – hiszen a téli hónapokban is egy kis tavaszt varázsolhatunk az ablakpárkányra.


Legyen szó paradicsomról, paprikáról, káposztáról vagy uborkáról, a gondosan nevelt palánták a nyár folyamán bőséges terméssel hálálják meg a törődést.